top of page

NÄR FÅR VI VERKLIG DIALOG I DEBATTEN?

Uppdaterat: 12 apr. 2023


När polariseringen ökar och oron och osäkerheten bara blir större hos oss medborgare, då tycker man kanske att beslutsfattarna borde eftersträva lite mer dialog. I stället verkar det vara tvärtom.

När politiker ska göra sig tydliga i sina budskap, tar dom bara ut ännu mer avstånd till sina meningsmotståndare. Orden blir hårda, positionerna låsta. ”Ditt förslag är helt värdelöst - vårt förslag löser alla problem!” Polariseringen ökar ytterligare. Problemet är att vi som lyssnar får en känsla av att våra folkvalda vare sig vill eller kan samverka. Osäkerheten sprider sig i samhället och hos medborgare. Längtan efter enkla lösningar förstärks. En verklig dialog börjar med att se det gemensamma, det vi är överens om och det vi delar. När vi får kontakt kan vi också få syn på möjligheter att lösa problem eller åtminstone nå en kompromiss.

Vi på Gestaltakademin och inom andra organisationer som arbetar för att öka dialogen och den verkliga kontakten mellan grupper och människor, är viktigare än någonsin i samhällsdebatten. Men vi behöver göra våra röster hörda!

Per Andersson, verksamhetsledare Gestaltakademin

101 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page